Pluk van de Pettefletprijs 2015
Coöperatie Stationspark Deurne genomineerd voor Pluk van de Pettefletprijs 2015
Juryvoorzitter Flip van Duijn (zoon van Annie M.G. Schmidt) heeft vanmorgen in het VARA-radioprogramma Vroege Vogels de drie provinciale kandidaten voor de landelijke Pluk van de Pettefletprijs bekendgemaakt. Naast Lieke Vullings met een plan voor een Gelders oerbos en Bob Radstake met een project over ‘levend bouwen’, is ook de Brabantse Michel Lintermans met zijn initiatief Coöperatie Stationspark Deurne genomineerd. Het publiek mag nu door het uitbrengen van een stem op de website van Vroege Vogels (vroegevogels.vara.nl) de landelijke winnaar aanwijzen. Er kan tot 1 juni 2015 gestemd worden op één van de drie kandidaten. Op zondag 7 juni vindt de uitreiking van de Pluk van de Pettefletprijs plaats in Vroege Vogels.
Voorrondes
De Natuur en Milieufederaties organiseerden begin dit jaar in de twaalf provincies de voorrondes van de Pluk van de Pettefletprijs. Dat leverde twaalf kandidaten voor de landelijke Pluk van de Pettefletprijs op. Uit deze twaalf kandidaten heeft de landelijke jury nu drie kandidaten geselecteerd, waaronder dus Coöperatie Stationspark Deure. De winnaar van de prijs krijgt een bedrag van 3000 euro om het idee of project uit te voeren.
Coöperatie Stationspark Deurne
Lintermans zet zich samen met de buurt in voor vergroening rondom station Deurne en verbetering van de leefbaarheid. Zijn visie is dat een prettige omgeving bijdraagt aan een prettiger verblijf of passage waar je als mens blijer van wordt. Je voelt je veiliger en meer op je gemak en dat leidt tot meer bereidheid om mee te doen en samen te werken.
De landelijk jury van de Pluk van de Pettefletprijs is lovend over het initiatief: ‘De jury is zeer gecharmeerd van het project Coöperatie Stationspark Deurne. Dit initiatief van inwoners van Deurne om de directe omgeving van het station te verduurzamen en daarmee een stuk aantrekkelijker te maken voor reizigers en bewoners is aanstekelijk en kan een inspiratiebron zijn voor andere gemeentes. Dit project is goed voor de natuur en voor de mens.’
Eerder was de provinciale jury ook al enthousiast: ‘Mooie brede opzet met vele betrokkenen en aandacht voor alle denkbare aspecten en middelen. Indrukwekkend is de integrale aanpak, waarbij alle kansen die zich voordoen lijken te zijn onderzocht en benut.’
Over de prijs
Pluk van de Petteflet, de bekende creatie van Annie M.G. Schmidt, zet zich in voor natuur en milieu in zijn achtertuin. Hij doet dat op een bijzonder slimme en creatieve manier. Met onorthodoxe middelen lukt het Pluk om de dieren en planten in zijn omgeving te redden. De Pluk van de Pettefletprijs is een initiatief van het radioprogramma Vroege Vogels en De Natuur en Milieufederaties.